Anaglif

29 Aralık 2010 · by Kirman · Beril Abla


Anaglyph (Stereo) Görüntüler 

Anaglif görüntü çok az miktarda değişik çekim noktasına sahip iki görüntünün, tek bir görüntüde iki katman halinde çakıştırılarak birleşik (kompozit) bir stereo görüntünün oluşturulması işlemidir.  

En ilkel haliyle bu kompozit görüntünün kırmızı (red) ve cam göbeği mavisi (cyan) renkli gözlüklerle görüntülenmesidir (1800’lerde kırmızı, yeşil tercih edilirken, mavinin daha iyi sonuç verdiği keşfedilmiştir.).  

Bu en ilkel yöntemde, birbirine çok yakın ve yatay eksende paralel çekilmiş aynı noktaya bakan iki görüntü (sağ ve sol görüntü) kullanılır. Çekim yöntemi sebebi ile çok az bir perspektif farkı (paralaks) bulunan iki resim çeşitli yazılımlar yardımı ile 2 ayrı katman halinde bir miktar kaydırılarak (tam üstüste çakışmadan, bir miktar ayrım (offset) bırakılarak), her iki göz için farklı renk filtresi (sol göz için kırmızı, sağ göz için mavi) yaratılarak birleştirilir. Oluşturulan görüntünün 3 boyutlu görüntülenmesi için kırmızı-mavi anaglif gözlüğe ihtiyaç vardır.  

Günümüzde üçüncü nesil 3 boyutlu görüntüleme teknikleri hüküm sürmektedir (1. nesil: kırmızı-mavi anaglif gözlükler; 2.nesil: polarize gözlükler (IMax’e giderseniz oradaki gözlükler); 3. nesil likit kristal taramalı gözlükler (LC Shutter)). 

 

  

Anaglif gözlük: Sol göz için kırmızı (red), sağ göz için cam göbeği mavi (cyan) renkli filtreleme yapabilecek herhangi bir transparan medya kullanılabilir. Bazı dergilerin verdiği bu tür 3B gözlükler yanında siz de kolaylıkla kendi gözlüğünüzü yapabilirsiniz. Kırtasiyeden alacağınız kırmızı ve mavi asetatları uygun şekilde kesip, gözünüze tutarsanız, uygun anagliflere baktığınızda 3B görüntü elde edebileceğinizi görürsünüz. 

  

 

 

 

  

Eğer kırmızı-mavi anaglif gözlüğünüz varsa veya yerine kullanabileceğiniz uygun renklerde transparan medyanız varsa, aşağıdaki deneme çalışmalarına gözatabilirsiniz  (deneyimlerimden yola çıkarak kadınların 3B resmi görmelerinin daha uzun sürdüğünü söyleyebilirim). 

  

Açık kapı (en önde), kapı kirişi (ortada) ve koridora (en arkada) odaklanırsanız derinlik farkını algılayabilirsiniz. 

  

  

Ben sağ ve sol resmi çekene kadar insanlar hareket ettiği için hayalet görüntü oluştu.Eğer binanın perpektifine, özellikle tavana bakarsanız derinlik oluşacaktır.

 

 


  

  

Kolleksiyon laboratuvarımızdaki bir granit örneği.

 

  

 



 

 

Aşağıdaki bazı uygulamalar için sisteminize Java kurulması gerekebilir. Java indirmek için tıklayınız. 

  

  

  

 

 

1 Response to “Anaglif”

  1. Merhaba hocam bu kırmızı mavi gözlüklerle 3d izlerken. Bir kaç tane Anaglyph seçeneği mevcut hangisi doğrudur yada hepsi mi doğrudur. Aralarında fark varsa söyler misiniz?

    1-) Dubois Anaglyph
    2-) Color Anaglyph
    3-) Half Color Anaglyph

    Bunlardan hangisi doğrudur? Aralarında derinlik farkı var mıdır yoksa sadece renk farkı mı vardır?

Bir Cevap Yazın